רוצים לדעת איך זה לגור במאדים? עכשיו אתם יכולים. לראשונה בישראל, נערכה במצפה רמון הדמיה של תנאי החיים במאדים, כשאת הקרקע של כוכב הלכת מגלמת אדמת הנגב והשמיים הם הגבול.
שישה מדענים ומומחים נבחרו לאחרונה להשתתף בפרויקט הדמיית מאדים D-MARS שהתקיים במקום מבודד באזור מצפה רמון. מדובר בהדמיה שנערכה לראשונה בישראל, בשיתוף סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע. ההדמיה נועדה לחקור ולדמות חיים על כוכב הלכת, והבחירה במצפה רמון לא הייתה מקרית, היות והאזור נחשב לאחד המקומות הבודדים בעולם המדמים תנאים הקרובים יחסית לתנאים השוררים על פני מאדים. הדמיון בא לידי ביטוי הן במבנה הקרקע, הגאולוגיה, הצחיחות, והמראה. סביבה זו מספקת שילוב אידיאלי עבור הדמיות חלל, שקשה למצוא באזורים אחרים בעולם.
כיאה למאדים, המשתתפים היו מנותקים מהעולם וביצעו מספר מחקרים וניסויים במטרה לבדוק את ההשפעה הפסיכולוגית של החיים בתנאי מאדים, תרגול הנדסת אנוש של תנאי המגורים וכן בחינת כשלים אפשריים במשימות המדעיות. המשתתפים אף הקימו מבנה המתאים לתנאי מאדים והסתובבו בחליפות חלל.
את פשר ההתעניינות הרבה במאדים, מסביר ד"ר אריאל פרוינדליך, מרצה בבית הספר למדעים במכללה האקדמית אחוה, "מאדים (מארס, בלועזית) הינו כוכב לכת, הרביעי במרחקו מהשמש, ומסלולו בדרך כלל קרוב למדי לכדור הארץ (עד כ-56 מיליון ק"מ, בקרבה הרבה ביותר - נחשב קרוב בקנה מידה אסטרונומי). בנוסף, מאדים דומה למדי לכדור הארץ מבחינת הרכבו: ליבתו עשויה בעיקר מברזל, וגם הרכב המעטפת, הקרום, הסלעים, והקרקע של מאדים דומים למדי לאלו הקיימים בכדור הארץ; על מאדים יש כנראה גם מים בכמויות קטנות (הרוב במצב של קרח) ואטמוספרה דלילה המורכבת בעיקר מדו-תחמוצת הפחמן, מעט חנקן, ומעט חמצן".
לדברי ד"ר פרוינדליך, העתיד לפתוח לקראת סמסטר ב' קורס באסטרונומיה, ישנם חוקרים הסבורים כי במאדים התקיימו בעבר הרחוק תנאים המאפשרים חיים, וייתכן אף כי ניתן לשחזר תנאים אלה (בתהליך המכונה "הַאֲרָצָה"). "חקר המאדים ותולדותיו עשוי לסייע לנו בהבנת התהליכים שגרמו להתדרדרות בסביבה תומכת החיים שאולי הייתה עליו, ובכך לסייע במניעת תרחיש כזה על כדור הארץ".
מוטיבציות נוספת לחקר מאדים הינן, בין היתר, התיישבות בחלל שתאפשר ניצול של משאבי חומר ואנרגיה נוספים במערכת השמש כאשר מאדים הוא מועמד מצוין להתחיל בו, ואם נלך קצת רחוק יותר אז ייתכן ובעתיד צפיפות האוכלוסייה על כדור הארץ תגיע לממדים בלתי נסבלים והתיישבות על כוכב לכת נוסף עשויה להיות הכרחית. אז אם אתם באמת רוצים לדעת איך נראה חלום כשהוא הופך למציאות, זה הזמן להדרים למצפה רמון.
*קרדיט תמונות: צילום מקרוב של פני השטח של מאדים כפי שצולם ע"י רכב השטח של גשושית המחקר של נאס"א Curiosity
מאדים מהחלל; מקור – אתר נאס"א