לאנשים עם מוגבלות השואפים להשכלה גבוהה
תכנית "להיות סטודנט" "מציעה הזדמנות יחידה מסוגה - מאזור המרכז דרומה - עבור אנשים עם מוגבלות, בעלי יכולת ומוטיבציה ללמידה אקדמית, אשר אינם יכולים או שחוששים להתחיל מיד כסטודנטים מן המניין בתוכנית לימודים מלאה.
התוכנית מציעה כניסה הדרגתית לאקדמיה, התנסות בקורסים אקדמיים ללא הפרדה, תוך ליווי ותמיכה מקיפים וכן מציעה אפשרות של אופק לימודי ארוך טווח.
"להיות סטודנט" הינה תכנית ייחודית ופורצת דרך, פועלת כבר מספר שנים במכללה והובילה עשרות משתתפים ללמידה, העצמה אישית, פיתוח יכולות חברתיות ומקצועיות ואף לתואר אקדמי מלא – שלא היה אפשרי להם ללא התהליך והמענים שקיבלו בתוכנית!
סיפורו של אלן הירש, שהתחיל כמשתתף בתוכנית "להיות סטודנט" ולאחרונה השלים את לימודי התואר הראשון במכללה.
למי מיועדת התכנית:
התוכנית מתאימה לכל אחת מהקבוצות הבאות:
•אנשים עם מוגבלות המעוניינים לבחון בהדרגה את השתלבותם בלימודים אקדמיים.
•אנשים עם מוגבלות אשר לא עומדים בתנאי הקבלה המלאים ללימודים אקדמיים.
•אנשים עם מוגבלות המעוניינים להתנסות בלמידה כחלק מתהליך התפתחות וברור העתיד המקצועי.
מרכיבי התוכנית
•ליווי אישי ותכלול מענים - הסטודנטים המשתתפים בתוכנית זוכים לליווי של רכזת התכנית ברמה האישית והקבוצתית. רכזת התכנית מהווה גורם תומך, יועץ, מלווה ומתכלל עבור הסטודנטים, כמו גם עם גורמים רלוונטיים בתוך המכללה ומחוצה לה.
•טעימה מהקורסים האקדמיים – כל משתתף יכול ללמוד עד 4 קורסים אקדמיים ממבחר הקורסים הנלמדים בתארים שהמכללה מציעה (עד 10 נק"ז). בחירת הקורסים נעשית ביחד עם המשתתף בהתאם לצרכיו, יכולותיו, לשאיפותיו ובהתאם לדרישות המכללה. כל זאת מתוך תפיסה דינמית וגמישה. השתתפות בקורס אקדמי מאפשרת למשתתף "טעימה" אמיתית ונורמטיבית של למידה אקדמית, המשתתף נדרש לכל חובות הלמידה ככל סטודנט אחר בקורס, למעט התאמות הנדרשות לו עקב הלקות. בסיום שנת לימודים תבחן האפשרות למעבר ללימודי תואר ראשון במכללה. המשך לימודים לתואר ראשון מתבססת בין היתר על הישגיו בקורסים אלו והנקודות זכות שצבר יעמדו לזכותו בהתאם לתקנון האקדמי.
•חונכות לימודית-חברתית – לכל משתתף משובץ חונך, בד"כ משנה מתקדמת בתחום לימודים דומה. היקף החונכות 2-4 שעות שבועיות. מטרת החונכות היא לסייע לסטודנט בהתנהלות הסטודנטיאלית, בהבנה ובתרגול החומר הנלמד, בהיכרות עם המרחב האקדמי והמינהלי במכללה ובתיווך חברתי. החונכים מקבלים הדרכה שוטפת מרכזת התוכנית והדגש בין הסיוע הלימודי לסיוע החברתי משתנה בהתאם לצרכי המשתתף.
•סדנת 'להיות סטודנט'- סדנה ייעודית לסטודנטים המשתתפים בתכנית. מטרתה ללוות את הסטודנטים בתהליך של פיתוח הזהות הסטודנטיאלית שלהם. מנחת הסדנא מעניקה הדרכה וכלים חיוניים להתנהלות ולהשתלבות בחיי הקמפוס ובלמידה אקדמית, ומאפשרת התמודדות עם אתגרים הייחודיים להם. הסדנא מאפשרת למידת עמיתים ומרחב בטוח של משתתפי התוכנית לתמיכה, הקניית מיומנויות שיתוף ועזרה הדדית מעצימה.
•קורסי Friending Academic- קורסי friending הם קורסים חוויתיים בהם לומדים סטודנטים מן המניין ללא מוגבלות לצד משתתפים עם מוגבלות שאינם סטודנטים מן המניין. מטרת קורסי friending הינה לייצר מרחב לפעילות וללמידה משותפים, בו מתקיימת תקשורת בלתי אמצעית, "בגובה העיניים" המאפשרת היכרות הדדית ושינוי עמדות בין סטודנטים עם וללא מוגבלויות. בשונה מקורס "רגיל", בקורס זה הלמידה האקדמית והשיח החברתי שלובים זה בזה.
•התאמות בלמידה ובהבחנות – המשתתפים בתוכנית זכאים לכל ההתאמות בלמידה ובהיבחנות להם זכאים סטודנטים עם מוגבלות באקדמיה. ובכלל זה, הנגשת כלל המידע באתרי המכללה והקורסים, הנגשה בכיתת הלימודים וטיפול בכלל ההתאמות הנדרשות בכיתה, הנחיית המרצים בנוגע לדרכי הוראה וקביעה של התאמות בדרכי הבחנות, כמו גם בקרה על יישומן.
•סדנאות העשרה ושיפור מיומנויות למידה - הסטודנטים המשתתפים בתכנית זכאים להשתתף בכל הסדנאות המוצעות לכלל הסטודנטים במסגרת שירותי מרכז התמיכה והנגישות שבדיקנאט הסטודנטים. הסדנאות עוסקות בתהליכים המשיקים לתהליך הלימודי כדוגמת ניהול זמן, אסטרטגיות למידה, התמודדות עם חרדת בחינות ולחץ בחינות, סנגור עצמי ועוד.
•
שילוב בהווי החברתי הסטודנטיאלי – כי להיות סטודנט זה לא רק ללמוד. משתתפי התוכנית משתלבים בתוכניות חברתיות מעורבות המאפשרות להן לבטא את עצמם, לטפח את כישוריהם הייחודיים, לרכוש חברים מגוונים לחיים.
"תא סמ"נ": סטודנטים מובילים נגישות, "קולות שלובים": האנסמבל האקדמי - מוזיקלי הרב תרבותי של המכללה,
"קהילות הסטודנטים -תוצרת הארץ בקרית מלאכי": פרויקט למנהיגות אקטיביסטית צעירה בשיתוף פעולה עם 'עמותת גוונים' לשילוב סטודנטים עם מוגבלות בקהילת חיים סטודנטיאלית ובמלוא הפעילות החברתית.
•משך התוכנית – התוכנית "להיות סטודנט" מאפשרת למשתתפים שנה של למידה - שני סמסטרים. במקרים מיוחדים תישקל אפשרות להארכה בסמסטר נוסף. במהלך כל סמסטר ובסיומו תתבצע הערכה וחשיבה משותפת לגבי המשך הלימודים וכיווני ההתפתחות המתאימים ביותר למשתתף.
•המשך לימודים לתואר ראשון – משתתף בתוכנית "להיות סטודנט" יוכל לקראת סוף השנה האקדמית לבקש להמשיך ללימודי תואר ראשון במכללה.
*משתתף אשר עומד בתנאי הקבלה הרגילים לתואר - רכזת התוכנית תסייע בהליך ההרשמה ותמשיך ללוות אותו בהנגשה, התאמות, חונכות תיווך ומיצוי זכויות – עד סוף התואר.
*משתתף אשר לא עומד בתנאי הקבלה לתואר במחלקה המבוקשת – תתקיים לגביו ועדת חריגים. החלטת הועדה מתבססת על תיפקודו במהלך השנה, על הישגיו בקורסים האקדמיים, המלצת הרכזת והמרצים שלימדו אותו לגבי התאמתו ללימודים בתואר המבוקש.
לסרטון המרגש על התוכנית 'להיות סטודנט' לחצו כאן
מסלולי מימון התוכנית:
מימון המוסד לביטוח לאומי – התוכנית מוכרת כאפיק "טרום שיקום" במימון מלא לבעלי 40% נכות ומעלה.
מימון משרד הרווחה והביטחון החברתי – מנהלת מוגבלויות – משתתפים עם מוגבלות יכולים לקבל מימון מלא לתוכנית גם דרך מחלקת הרווחה בשיתוף פעולה עם עמותת אלווין.
מימון עצמי – משתתפים שאינם זכאים בביטוח לאומי או ברווחה יכולים להצטרף לתוכנית במימון עצמי של הקורסים ויקבלו מלגה בגובה 50% משכ"ל בהתאם לתקנון אקדמי.
רכזת התוכנית תייעץ למשתתפים לגבי מיצוי זכויות ותסייע בהגשת בקשות.
ליצירת קשר
•רכזת התוכנית במשרד דיקן סטודנטים במכללה האקדמית אחוה: מאיה כהן bstudent@achva.ac.il טלפון: 08-8588158 או 050-8935016
•נשמח לתאם פגישה עם אנשי מקצוע ונציגי מסגרות שיקום ולהגיע אליהם להצגת האפשרויות להשתלבות אקדמית בפני הצוות המקצועי
מאור ברהום (21), על הרצף האוטיסטי, משתתף בתוכנית, חבר בהרכב מוזיקאלי אקדמי "קולות שלובים". “ברגע ששמעתי על התוכנית, לא חשבתי פעמיים וידעתי שאני אהיה חלק ממנה. יש לי תעודת בגרות, כך שיכולתי להתקבל ללימודי תואר “רגילים” אך לא ידעתי אם מתאים לי לימודים לתואר. עכשיו, בזכות התוכנית, אני בטוח שכן”
שני אבן (23), עם בעיות תקשורת, סיימה בהצלחה את שנת “להיות סטודנט”, וכיום לומדת בשנה א’ לתואר במדעי החיים. בנוסף, שני השתלבה בפרויקט קהילות סטודנטים-תוצרת הארץ שמפעילה המכללה בקריית מלאכי, “כשהגעתי ליום הפתוח פנתה אליי רכזת הנגישות של התוכנית, והחלטתי להירשם כדי לבדוק האם הלימודים האקדמיים מתאימים. אני נהנית מאוד בפרויקט, הכרתי שם הרבה חברים חדשים”.
