מהו ההורמון אשר אחראי על תחושת הרעב והשובע שלנו? כיצד להימנע מהשמנת ייתר ומדוע חשוב לשמור על רמה מאוזנת של ההורמון?

כיצד ניתן לווסת את תחושת הרעב והשובע שלנו?

ד"ר ריטה מוזס קוך, חוקרת ומרצה בחוג למדעים, המכללה האקדמית אחוה

 

הורמון הלפטין, הוא ההורמון אשר אחראי על וויסות תחושת הרעב או השובע שלנו. אותו הורמון מופרש מרקמת שומן ורמתו עולה עם עליית רמת השומן בגוף שלנו. למשל, במידה ומופרש הרבה מההורמון, המוח מקבל איתות כי יש בגוף מספיק אנרגיה זמינה ומפחית את התיאבון ומעלה את קצב הוצאת האנרגיה, וכתוצאה מכך יש ירידה במאגרי השומן.

במצבים של רעב, תת תזונה או אנורקסיה, רמות ההורמון נמוכות, כתוצאה המוח פועל להעלאת מאגרי האנרגיה (שומן) בגוף, תחושת הרעב גוברת וקצב הוצאת האנרגיה יורד.

באנשים בעלי עודף משקל, רמות הורמון הלפטין תהיינה גבוהות, אולם בגלל תנגודת ללפטין אשר מתרחשת כנראה בגלל הרווית של הרצפטורים ללפטין בהיפותלמוס, המוח יפרש מצב זה כחוסר במאגרי אנרגיה, התיאבון לא ידוכא וכתוצאה תהיה הכנסה מתמשכת של אנרגיה לגוף הגורמת להשמנת יתר.

תחושות התיאבון והשובע נמצאות בשליטה של 2 מנגנונים: האחד, פיקוח קצר-טווח הקובע כמה נאכל ביום מסוים, והשני, מנגנון מפקח בטווח של חודשים ושנים.

בטווח הקצר פועלים שני הורמונים הנוצרים במערכת העיכול: האחד הוא ghrelin הנוצר בקיבה והאחר הוא   PYY  שמקורו במעי. שניהם מעודדים תאבון ומורידים את קצב חילוף החומרים.

לפטין, ואינסולין, מפקחים על יציבות המשקל לטווח ארוך. במצב של השמנת-יתר המתאפיינת ברמות הורמון לפטין גבוהות, ישנה סכנה להתפתחות מחלת הסוכרת.

איך לשפר את רמות הורמון הלפטין וכתוצאה להימנע מתחושת רעב מתמדת?

  • חשובה מאוד שינה של 8 שעות. מחסור בשינה גורם לירידה ברמות ההורמון וכתוצאה עולה תחושת הרעב המובילה לעלייה בכמות המזון ועלייה בצבירת שומן להפרשה נוספת של לפטין.
  • הורדת מתח ולחצים נפשיים - במצבי לחץ נפשי מופרש הורמון קורטיזול המוריד את הפרשת הלפטין וכתוצאה, המאזן האופטימלי של הלפטין מופר.
  • פעילות גופנית ותזונה נכונה דלה בפחמימות פשוטות וסוכרים. אדם אשר עוסק בפעילות ספורטיבית סדירה, גדלה רגישותו להורמון הלפטין ורמתו בדם יורדת, כתוצאה מצמצום מאגרי השומן. זאת כיוון שככל שרקמת השומן קטנה יותר בגוף, כך היא מפרישה פחות לפטין. מספר מחקרים הראו שבמאמץ ארוך, נמצאה ירידה של 30-35% בהשוואה לרמת הבסיס ברמת הלפטין מיד לאחר האימון עד מספר שעות אחר כך. נתונים אלה מסבירים לכאורה מדוע יש לספורטאים תחושת רעב לאחר אימון.

שמירה על רמה מאוזנת של ההורמון מחזקת את יתרונותיו הבריאותיים:

  • להורמון הלפטין השפעה על תאי מערכת החיסון ועל וויסות מערכת החיסון.
  • השפעת ההורמון על העצם - בשנת 2000 התפרסמו לראשונה נתונים על יכולת ההורמון לווסת את מסת העצם. קיימים רצפטורים ללפטין על פלטת הגדילה של העצם, הוא מגרה התרבות של תאי סחוס ושל גדילת העצם.
  • השפעה על מערכת הרבייה - בעכברים, הראו שלפטין נדרש לפוריותם של זכרים ונקבות, ואמנם עכברים חסרי לפטין הם עקרים לחלוטין כתוצאה מחוסר בהתפתחות של בלוטות המין. טיפול בלפטין בעכברים אלה הביא לעלייה מובהקת ברמת הורמוני המין כמו גם בספירת הזרע. בנשים נמצאה עלייה ברמת לפטין עם הגיל, ובמקביל לעלייה ברמות הורמוני המין הנקביים, אם כי בגברים צעירים העלייה ברמת לפטין נחלשת מגיל 10 ומעלה והיא הולכת ופוחתת במקביל לעלייה ברמת הורמון הגברי טסטוסטרון.

     
  • עוד על תהליכים פיזיולוגיים, השפעתם על חיינו וההשפעה שלנו על הסביבה אפשר ללמוד במסלול לתואר ראשון במדעי החיים. נשמע מעניין?
  • השאירו פרטים על גבי הטופס מצד ימין ונחזור אליכם, או התקשרו: *3622