תואר שני בפסיכולוגיה שיקומית .M.A בפסיכולוגיה שיקומית*

M.A.

למה פסיכולוגיה שיקומית?

אם יש בך אופטימיות ותקווה תמידיים. נחישות. סבלנות ואמונה מלאה בעצמך ובמטופלים שלך – פסיכולוגיה שיקומית היא המסלול בשבילך. זו הזדמנות ללוות אנשים לאורך הדרך. לחולל יחד איתם ועבורם שינוי משמעותי ביכולת להתמודד עם משבר פיזי ונפשי המגיע בעקבותיו.
לראשונה בדרום ורק באקדמית אחוה אנחנו מציעים לך ללמוד ולקבל הכשרה לתואר שני בפסיכולוגיה שיקומית המשלב טיפול אינטגרטיבי עם תחושת שליחות אמיתית.

תפקידו של הפסיכולוג השיקומי, הוא להיות חיל החלוץ. להוביל את המשוקם בתהליך של הסתגלות נפשית למצב החדש, להתפתחויות של מחלה כרונית ולקות מולדים. הטיפול הפסיכולוגי השיקומי הוא הצעד הראשון בדרך לבניית חוסן ומסוגלות להתמודדות תמידית, מורכבת ומתמשכת.

*הענקת התואר מותנית באישור המל"ג

אקדמיה יישומית

רגע לפני שנגיע להכשרה הקלינית, זה המקום להבין את ההבדל בין פסיכולוג שיקומי לפסיכולוג קליני. גם הפסיכולוג הקליני וגם השיקומי עוסקים בטיפול נפשי מעמיק, במסגרת השירות הציבורי וקליניקות פרטיות. נקודת המבט של השתיים והאוכלוסיות עמן הן עובדות מעט שונים. הפסיכולוגיה הקלינית מתמקדת באבחון ובטיפול בהפרעות נפשיות, מתוך גישה שמעמיקה בסימפטומים ובמקורם. הפסיכולוגיה השיקומית, מתמקדת באנשים שמתמודדים עם שינויים נפשיים ותפקודיים בעקבות פציעה, מחלה, טראומה או מגבלה ושואפת לקדם את רווחתם הנפשית, איכות חייהם ועצמאותם. פסיכולוגים שיקומיים עובדים עם נפגעי ראש, שורדי פוסט-טראומה, אנשים עם מגבלה פיזית, חולים אונקולוגיים, נכי צה"ל, מתמודדי נפש, ועוד, מתוך מטרה לחבר בין הגוף לנפש, בין הקושי ליכולת, ובין ההגבלה לצמיחה.

התמחות בפסיכולוגיה שיקומית היא מרכיב מרכזי וחיוני בלימודים במהלכה נחשוף בפניך כלים טיפוליים להסתגלות התמודדות עם משבר נפשי תחת הדרכה, פיקוח וליווי של פסיכולוגים מומחים. הפרקטיקום מאפשר ליישם את הידע התיאורטי, לפתח מיומנויות קליניות ולחוות את העבודה בשטח. במסגרת ההכשרה הקלינית נפתח בפניך את הדלתות להכשרה מעשית מקיפה במסגרות שיקומיות מובילות במרכז ובדרום הארץ (בתי חולים, מרכזי שיקום, מרפאות לבריאות הנפש ועוד). תהיה לך הזדמנות להתנסות בטיפול פסיכולוגי בדגש שיקומי בעל יכולת להתמודד עם האתגרים הייחודיים של עולם השיקום, תוך מתן מענה מקצועי, אמפתי ואינטגרטיבי למטופלים ולבני משפחותיהם. הפרקטיקום מתקיים בתדירות של יומיים בשבוע בכל שנת לימודים, כולל סמסטר קיץ.

מה כוללים לימודי פסיכולוגיה שיקומית?

התואר השני בפסיכולוגיה שיקומית מכשיר את הסטודנטים לעסוק בטיפול, אבחון ושיקום של אנשים המתמודדים עם מגוון רחב של מוגבלויות, פציעות, מחלות כרוניות ומצבי משבר. הלימודים משלבים ידע תיאורטי מעמיק עם התנסות קלינית ומעשית (פרקטיקום), ומכינים את הבוגרים לעבודה במגוון רחב של מסגרות שיקומיות.

ידע תיאורטי ומחקרי בפסיכולוגיה שיקומית – מבוא לפסיכולוגיה שיקומית: היכרות עם ענף הפסיכולוגיה השיקומית, עקרונותיו, מטרותיו, והיסטוריית התפתחותו. תיאוריות וגישות מרכזיות בשיקום: למידה על מודלים תיאורטיים שונים המנחים את העבודה השיקומית (למשל, המודל הביו-פסיכו-סוציאלי, המודל האקולוגי, המודל מבוסס הכוחות ועוד). היבטים פסיכולוגיים של מוגבלות ונכות: הבנת ההשלכות הפסיכולוגיות, הרגשיות והחברתיות של מוגבלויות שונות (פיזיות, חושיות, קוגניטיביות, נפשיות) על האדם ועל סביבתו. התמודדות עם מחלות כרוניות וסופניות: למידה על היבטי ההסתגלות וההתמודדות עם מחלות כרוניות (למשל, סוכרת, מחלות לב, סרטן) והליווי הפסיכולוגי של חולים סופניים ובני משפחותיהם. נוירופסיכולוגיה בשיקום: הבנת הקשר בין פעילות מוחית להתנהגות, תפקודים קוגניטיביים (זיכרון, קשב, שפה) והשפעתם של פגיעות מוחיות (שבץ, חבלות ראש) על התפקוד היומיומי.

אבחון והערכה פסיכולוגית אבחון נוירופסיכולוגי: הכשרה בביצוע ובפירוש של מבחנים נוירופסיכולוגיים להערכת תפקודים קוגניטיביים לאחר מחלה ונכות. פסיכודיאגנוסטיקה בשיקום: למידת מגוון כלי אבחון פסיכולוגיים (מבחני אישיות, מבחנים השלכתיים, ראיונות) והתאמתם לאוכלוסיות שיקומיות.

שיטות התערבות וטיפול – פסיכותרפיה בשיקום: התמחות בגישות טיפוליות שונות המותאמות לאוכלוסיות שיקומיות, כולל: גישות דינמיות: להבנת עולמו הפנימי של המטופל והתמודדות עם אובדן, אבל ושינויים בתפיסת הזהות. גישות קוגניטיביות-התנהגותיות (CBT): לטיפול בדיכאון, חרדה, הפרעה פוטס-טראומטית ועוד בהקשר השיקומי. טיפול בטראומה: התמודדות עם השלכות פוסט-טראומטיות של פציעות, תאונות ואירועי חיים. גישות הגל השלישי (ACT, מיינדפולנס): לשיפור גמישות פסיכולוגית והתמודדות עם כאב ומגבלה. הגישה המוטיבציונית (MI) לבירור והגברת מוטיבציה לשינוי. עבודה עם משפחות ומערכות: למידת אסטרטגיות לעבודה טיפולית עם בני משפחה של אנשים עם מוגבלויות, וכיצד לסייע להם בהסתגלות ובתמיכה. עקרונות אתיים וחוקיים: למידת הקוד האתי המקצועי, זכויות המטופל והיבטים חוקיים הקשורים למוגבלות ושיקום.

סמינרים ומחקר – שיטות מחקר בפסיכולוגיה: למידת עקרונות המחקר המדעי, סטטיסטיקה ועיבוד נתונים. כתיבת עבודת גמר (תזה) או פרויקט גמר: ביצוע מחקר עצמאי בתחום הפסיכולוגיה השיקומית (במסלול עם תזה) או הגשת פרויקט עיוני/יישומי (במסלול ללא תזה). השתתפות בסמינרים מחקריים: הצגת עבודות מחקר ודיון בסוגיות אקטואליות בתחום.

מידע חשוב

מוזמנים להגיש מועמדות לתוכנית בעלי תואר ראשון בפסיכולוגיה/מדעי ההתנהגות בממוצע של 85 ממוסד אקדמי מוכר על-ידי המל"ג וגיליון ציון מבחן מתא"ם של 90 ומעלה.

על כל מועמד לשלוח ערכת רישום הכוללת:
1. שאלון אישי אשר יאפשר להכירך ולבחון את התאמתך לתכנית.
2.גיליון ציוני תואר ראשון בפסיכולוגיה וחוגים נוספים
3.גיליון ציון מבחן מתא”ם
4. שתי המלצות אישיות
• המלצה אקדמית.
• המלצה שאינה אקדמית על בסיס התנסות בשדה.

יש לשלוח שתי המלצות אישיות:
• המלצה אקדמית.
• המלצה שאינה אקדמית על בסיס התנסות בשדה.

על הממליץ למלא את הטופס ולאחר מכן לשלוח את ההמלצה למרכז ייעוץ והרשמה באקדמית אחוה במייל: [email protected]

סגל התוכנית יבחן את תיקי המועמדים ויזמין לוועדת קבלה את המועמדים שמידת התאמתם לתוכנית היא הגבוהה ביותר. במסגרת תהליך הקבלה יתקיימו ראיונות אישיים. 

ההרשמה לתכנית והשלמת המסמכים תסתיים בתאריך 15.2.25

לתשומת ליבך – הערכת תיק המועמד תתבצע רק לאחר השלמת כלל המסמכים כפי שמפורט מעלה

לנוחיותך, מצורף טופס מילוי להמלצה

טופס מילוי להמלצה

בתוכנית מוצעים שני מסלולים: מסלול עם תזה ומסלול עבודת גמר.

משך הלימודים – כשנתיים.

הלימודים מתקיימים יומיים בשבוע, בחלקם במתכונת היברידית.

במהלך השנה הראשונה ועד לאמצע השנה השנייה יתווספו יומיים בשבוע המיועדים להכשרה מעשית.

*ייתכנו שינויים בתוכנית הלימודים ובאופני הלמידה בהתאם לאילוצי המערכת.

התוכנית מתאימה לבוגרי תואר ראשון בפסיכולוגיה בעלי רצון לבצע שינוי בחייהם של אנשים המתמודדים עם מצבי משבר, המעוניינים להמשיך את הכשרתם כמטפלים ולהתפתח מבחינה אקדמית, מקצועית ומחקרית בתחום הפסיכולוגיה השיקומית. תוכנית הלימודים מעניקה את תשתית הידע העיוני והיישומי בתורת הנפש, ולימודי התואר השני מתמקדים בהקניית כלים ומיומנויות מקצועיות בתחום.

מה עושים בסיום התואר?

התמחות בפסיכולוגיה שיקומית לתואר שני מכשירה אתכם לעבודה טיפולית עם פרטים וקבוצות המתמודדים עם מוגבלות, פציעה או טראומה במטרה להביא לשינוי חיובי בחיים. בסיום התואר תוכלו להקים קליניקה ולעסוק בתחום כעצמאיים, להמשיך ללימודי דוקטורט בפסיכולוגיה בתחום המחקרי או להשתלב במגוון אפשרויות תעסוקה בבתי החולים, בקופות החולים, בעמותות ובארגונים חברתיים, במוסדות שיקומיים, במרכזים לבריאות הנפש, בשירות המדינה ועוד.

דוקטור דניאל פיינגולד

מדברי ראש התוכנית לתואר שני בפסיכולוגיה שיקומית

ד"ר דניאל פיינגולד

לתת לאדם תקווה, בזמן שהוא מצוי בתהומות ובחשיכה זו שליחות שאין גדולה ממנה. להחזיק את התקווה עבור המטופל והמטופלת ולהקנות להם את הכלים להתמודד עם האתגר, הלקות, הכאב והקושי הפיזי והנפשי זוהי משימתו ושליחותו של הפסיכולוג השיקומי והפסיכולוגיה השיקומית.

תואר שני בפסיכולוגיה שיקומית באקדמית אחוה, היחיד באזור הדרום, הוקם במטרה להכשיר מטפלים מקצועיים עם מגוון מיומנויות, שיעזרו למטופלים המתמודדים עם אתגרים רגשיים וגופניים לממש את מלוא פוטנציאל היכולות שנפגעו, תוך ראיה הוליסטית ורב-צוותית המבוססת על מצוינות מקצועית, ערכי שוויון, העצמה ורב-תרבותיות, ומתוך תחושת שליחות חברתית.

למה לבחור ללמוד באקדמית אחוה?

כי אנחנו היחידים שמכשירים לזה בדרום

תכל'ס אין הרבה מה להרחיב בעניין. יחידים ומעולים וזו הזדמנות נהדרת בשבילך, במקום שיש בו צורך, אתגר ומחסור.

כי אנחנו מחוברים לעשייה

הלמידה היא גם בכיתה, גם בשטח. ניתן לך טעימה ממה שמצפה לך בהמשך ונחשוף אותך לעשייה פורצת דרך, שתעורר את הסקרנות והדמיון.

כי האקדמית אחוה דוגלת במצוינות, בתנועה קדימה, בהובלה

האקדמית אחוה מובילה בחדשנות בתכניות הלימודים וגם בדרכי הלמידה, באווירה הלימודית המזמינה, המאפשרת.

כי אחוה נותנת יחס של מכללה בשכר לימוד אוניברסיטאי

באחוה לומדים בקבוצות קטנות ומקבלים יחס אישי. זו כבר השנה הרביעית ברצף שאנחנו זוכים במקומות הראשון והשני בסקר שביעות רצון הסטודנטים ברמה הארצית!

כי הסגל שלנו מסור להצלחה שלך

סגל התוכנית מורכב מפרופסורים ודוקטורים מנוסים, נשות ואנשי שטח ומחקר, שילוו אותך אישית לאורך כל התואר.