אקו-סיסטם לבריאות הנפש באקדמית אחוה – TheMarker

04/05/2025

TheMarker

הצורך בגוף המרכז מחקר מתקדם לצד הנגשת שירותי טיפול ושיקום נפשי לתושבי הדרום לאחר שנים של מחסור במשאבים, שהחריף במיוחד מאז השבעה באוקטובר, הוביל את האקדמית אחוה להקים את 'מרכז אחוה לטיפול ושיקום'. במרכז פועלים זה לצד זה מכון מחקר ופיתוח מתקדם בתחומי הטראומה, השיקום וההחלמה ומרכז לטיפול ושיקום קהילתי, הכולל קליניקות מסובסדות לטיפול פסיכולוגי ושיקומי ולטיפול בהפרעות בתקשורת, מרכז חוסן, קהילת מטפלים, תוכניות ייחודיות לצעירים תושבי העוטף והדרום ועוד.

מערכת אקדמית ומחקרית מקיפה

קהילות בפריפריה החברתית והגיאוגרפית בכלל ובדרום בפרט מצאו עצמן מוחרגות לרוב מגישה נאותה ומותאמת לשירותי בריאות הנפש בישראל. המצב החריף דרמטית בעקבות אירועי 7 באוקטובר והמלחמה המתמשכת, שהעמיקה את המחסור החמור במטפלים והאריכה את התורים המעטים בתחומי בריאות הנפש. אם טרם המלחמה נדרשה המתנה של כחצי שנה לקביעת תור לטיפול נפשי בקהילה, כעת היא עומדת על כשנה ואף יותר, וזאת בעת שהחברה הישראלית חווה את משבר בריאות הנפש החמור בתולדותיה, שהתשתיות הציבוריות הקיימות אינן בנויות להתמודד עמו. בנוסף לכך, מתבססת ההבנה כי אירועי ה-7 באוקטובר, בשל ייחודם הטראומטי, ידרשו למעשה "המצאה מחדש" של גישות, ניתוחים והתערבויות מהפכניות ולא ניתן יהיה להסתפק בשימוש בכלים הקיימים. נוכח אתגרים אלה, עלה הצורך בהתגייסות ארגונים חוץ-ממשלתיים – ובעיקר עמותות ללא מטרות רווח – שהפך לקריטי, לא רק בשל מקצועיותם, אלא גם בשל עומק ורוחב הצימאון לשיקום נפשי.

"מתוך ראייה קונסטרוקטיבית והבנה שאין למערכת הציבורית מספיק משאבים למענים רחבים כל כך, עלינו לקרוא לערבות ואחריות הדדית ולתיקון שהוא רוחבי וקהילתי", אומר פרופ' יוני גז ראש התוכנית לתואר שני בפסיכולוגיה קלינית באקדמית אחוה. "לטעמי, לא נכון להרחיב עוד את בתי החולים אלא להשקיע את המשאבים בבניית מרכזים בתוך הקהילה, תוך שימוש במוסדות קיימים כפלטפורמה. מהלך כזה ינרמל וינגיש את העבודה הנפשית שכה רבים זקוקים לה בהווה ובשנים הבאות כתוצאה מהמצב הנוכחי, ואף יחזק לכידות חברתית".

כחלק מהחזון שלה, מקדמת המכללה האקדמית אחוה גישה של "אקדמיה אקטיבית": אקדמיה המעורבת בקהילה, משרתת, מפתחת ודוחפת אותה קדימה. עוד לפני ה-7 באוקטובר פעלה המכללה לפיתוח והפעלת יוזמות בתוך ולמען הקהילה במרחב שסביבה, בין היתר בהקמת קליניקות חברתיות לטיפול פסיכולוגי קליני ושיקומי. "לאור אירועי ה-7 באוקטובר היה ברור לנו כי עלינו לרכז חלק משמעותי מהמאמצים שלנו בקידום וברתימת הידע והמשאבים הטיפוליים והמחקריים שבידנו, וכי יש לנו תפקיד משמעותי ביצירה, ובהובלה של אקו-סיסטם אזורי בתחום בריאות הנפש במובנו הרחב, כדי לאפשר תקומה אזורית", אומרת עדי מורן, מנהלת אגף פיתוח עסקי-חברתי באקדמית אחוה.

המכללה האקדמית אחוה מציעה מענה אזורי לחלק משמעותי מהצרכים הללו באמצעות מערכת אקדמית ומחקרית מקיפה, המושתתת על הכשרה מקצועית, אוריינטציה קלינית, והנגשה כלכלית. בניגוד לשירותים המוענקים בצורה נקודתית, ההתמקדות היא ביצירת שירות שיטתי, ארוך-טווח, חדשני, כוללני ורחב-היקף בתחום בריאות הנפש – בין אם באמצעות שירותים קליניים, הכשרה אקדמית, מחקר או פעילות קהילתית.

במסגרת הקמת המרכז זיהו הצוותים המקצועיים במכללה בהובלת ההנהלה צורך בקידום יוזמות במספר הקשרים מרכזיים: מתן שירותי טיפול נפשי מקצועיים ומסובסדים, העמקת ההכשרה של אנשי טיפול בדגש על תחום הטיפול בטראומה נמשכת, בניית מרכז חוסן אקדמי, פיתוח תוכניות שיקום באמצעות לימודים אקדמיים, פיתוח מתודולוגיות למתן מענה קהילתי למטפלים, הקמת האב ליוזמות בתחום בריאות הנפש והקמת מכון ק.מ.ה (קהילה, משמעות והחלמה) למחקר ופיתוח בתחום הטראומה וההחלמה.

לכתבה המלאה לחצו על הלינק…