טיפים להוראה נכונה דרך הזום

25/11/2020

לימודים בישראל

אחד האתגרים הכי גדולים שעומדים בפני מורים בתקופת הקורונה היא ההוראה בזום. אז איך עושים את זה נכון? ד"ר אורנה לוין, המנהלת האקדמית של מרכז סימולציה באחוה, על צליחת אחד מהאתגרים הגדולים שעומדים בפני המורים בתקופת הקורונה ועם כמה טיפים למורים להוראה משמעותית למרות הקשיים בזמן המשבר.

בשבוע שעבר חזרו אלפי תלמידי א' – ד' לבתי הספר, ונכנסו שוב למציאות המאתגרת של למידה בזמן קורונה. אולם, מאות אלפי תלמידים בחטיבות ובתיכונים ממשיכים ללמוד מרחוק כבר חודשים רבים ונראה שזה לא ממש הולך להשתנות בקרוב. המציאות הלא פשוטה של המעבר להוראה בזום אתגרה לא אחת גם את המורים והמחנכים והשפיעה על דרכי ההוראה באופים שונים."יש מורים ומרצים שקופצים לתוך המצב החדש הזה ורואים בו הזדמנות ללמידה חדשה", אומרת ד"ר אורנה לוין, מרצה לחינוך ולהוראה במכללה האקדמית אחוה ומנהלת מרכז הסימולציה של המכללה. "הם מפעילים בזום דברים שממילא עשו בהוראה הרגילה, גם אם במינון נמוך, והנושא של טכנולוגיות למידה זרם כבר בעורקיהם. אין ספק כי המעבר לזום הפך את הטכנולוגיה לכלי מרכזי במיוחד, והתוצאה היא שעבורם זאת תקופה של פריחה וסיפוק גדולים. מצד שני יש מורים שעבורם המעבר לזום יוצר חסם. חשוב לזכור שזה מעבר כפוי, המורים לא בחרו בו. עבור מי שמגיעים עם אוריינטציה טכנולוגית פחות טובה, המצב החדש יכול להיות משתק. לפעמים יש תחושות חוסר ודאות ומחשבות בסגנון 'האם תחום ההוראה בכלל מתאים לי?', אלה ממש דילמות שמקרינות גם על התלמידים".

אז איך עושים את זה נכון?

"חשוב לזכור שזום הוא לא פתרון קסם," מסבירה ד"ר לוין. "שיעור יכול להיות מעניין או משעמם גם בכיתה מוחשית, כלומר מה שחשוב הוא לא בהכרח הסביבה אלא הדרך שבה המורים בונים שיעור וגם מעבירים אותו". אז מה יכולים מורים לעשות היום כדי להפוך את ההוראה לאיכותית ומשמעותית יותר גם מעבר למסך? הנה כמה טיפים של ד"ר לוין להוראה בזום:

מיקוד וארגון: ההוראה בזום דורשת מהמורים להגיע מאוד מוכנים מבחינת מיקוד. איבוד קשב בזום הוא מהיר הרבה יותר מאשר בכיתה פיזית וככל שהתלמידים ממוקדים יותר הלמידה טובה יותר. אני למשל שילבתי בהרצאה שערכתי עכשיו שעון חול שמציג את הזמן שעובר ואת הנושא שנלמד בכל רגע, ככה התלמידים משתפים יותר פעולה, ואז פחות 'מאבדים' את המרצה או המורה. זה המקום לבוא עם גמישות מחשבתית, ראש פתוח ופתרונות מחוץ לקופסה. למקסם את כל הפיצ'רים שהזום מאשר ולהבין גם מה חסר בו כדי להתאים את מנגנון ההוראה למגבלות וליתרונות.

מעורבות: מעורבות הלומדים תמיד הייתה כלי חשוב בהוראה ועכשיו היא רלוונטית אפילו יותר. קשה מאוד להרצות שעה שלמה בזום, אפילו אני כמרצה אשתעמם. בכיתה הפיזית יש פידבק, הבעות פנים של תלמידים, ובזום הדברים האלה חסרים. יש דרכים רבות לעורר מעורבות, כמו פתיחה של שיעור בסקר בנושא מעניין, לשאול שאלות שמעוררות שיחה, לשלב כלים מחוץ לזום, להציע לתלמידים לפתח דיון ולהביע דעה על מטלה חדשה.

קשר עם קולגות: חשוב להיות בקשר עם מורים אחרים שמתמודדים עם אותן בעיות. אני למשל חברה בכמה קבוצות ווטסאפ ממוקדות לעניין ההוראה בזום. אני מגלה שם המון דברים חדשים. מורים יכולים להתייעץ, לקבל חיזוקים. זה מגבש את המורים ונותן בסיס של תמיכה, תחושה שאתה לא לבד במקום שיכול להיות מאוד דורש ואפילו מתסכל. הקבוצות האלה הן ממש 'חדר המורים' הווירטואלי של הזום. גם בבית הספר המורים מתייעצים ביניהם ומדברים, וכאן גם נוצר מקום כזה, ואפשר לראות בקבוצות אנשים עם חשיבה יצירתית ולקבל השראה.

התאמה לאישיות המורה: ההוראה צריכה להתאים לאישיות של המורה ולא לעשות דברים שהוא לא שלם איתם. ההתאמה לאישיות יכולה להוריד מאוד את סף התסכול. חשוב לקחת מה שנכון לך כמורה, ומה שנכון לשיעור הספציפי, לתלמידים שלך, לקצב השונה שלהם ולגיוון שלהם.

יצירת קשר אישי מורה-תלמיד: זהו הכלל הראשון שמקצוע ההוראה טומן בחובו. בעידן הזום לא רק שהוא נכון מתמיד, אלא הוא הרבה יותר נוכח. מורה טוב הוא מורה לחיים, גם אם מדובר בלמידה מרחוק. על המחנך לזכור כי הוא עדיין מורה של כל אחד מהתלמידים, ושכל אחד מהם הוא שם ואישיות ולא משבצת בזום. בכדי להגביר את האינטראקציה האישית ואף לחזק אותה כדאי לעשות מהלכים לא רק בשיעור עצמו, אלא גם לפניו ואחריו. לדוגמה, לפני תחילת השיעור אפשר לשלוח לתלמידים דברי הכנה, תודה או הכרות. לפנות אל כל אחד מהם באופן אישי, לומר כמה מילים חמות, ליצור הזדהות עם האתגר המורכב שלפנינו ולעודד שיהיה בסדר וביחד נצליח. הממד האישי מחזק אצל התלמיד את התחושה שרואים אותו, שהוא חשוב, אינדיווידואלי. גם במהלך השיעור אפשר לפנות לכל אחד בשם שלו, לחלק אותם למשימות בין חדרים כדי שאף אחד לא ירגיש שהוא הולך לאיבוד ולעודד אותם לשאול שאלות. העובדה כי יש אפשרות לדבר גם בצ'ט הפרטי זה אחד מהיתרונות של הזום. תלמיד שלא היה מעז להצביע בכיתה כי הוא מתבייש או חושש, יכול כעת לפנות למורה בפרטי ולקבל ממנו התייחסות אישית. וכמובן שגם אחרי השיעור חשוב לשמור על קשר בעזרת שליחת סיכום של עיקרי הדברים שנלמדו ועל מה נלמד בשיעור הבא. חשוב לזכור שגם אחרי שהזום מסתיים התקשורת ממשיכה והיא רק מעודדת ומעצימה את התחושה שיש אוזן קשבת.

ד"ר אורנה לוין, המנהלת האקדמית של מרכז סימולציה באחוה עם עוד כמה טיפים למורים להוראה משמעותית למרות הקשיים בזמן המשבר.

לכתבה המלאה לחצו על הלינק…