
כנראה שאצל הוויקינגים היה חם יותר
(אבל אנחנו עשויים להיפגע יותר...)
על מורכבות מנגנון האקלים והשפעתו המכרעת על האדם והחברה
ד"ר אריאל פרוינדליך
"חם, מתחמם, רותח; זקני צפת אינם זוכרים קיץ כה חם..." – אלו אחדות מן הכותרות המלוות אותנו בתקשורת בשנים האחרונות, ומבטאות הן את תחושותינו הסובייקטיביות, והן את התצפיות המדעיות המראות שאכן הטמפרטורות העולמיות הינן במגמת עלייה. אולם, מה שרוב הציבור פחות מודע לו, היא העובדה שההתחממות הנצפית היא קטנה יחסית – בסדר גודל של מעלה אחת בממוצע העולמי במאה השנים האחרונות, ומאידך, בהחלט היו תקופות בעברו של כדור הארץ שבהן היה יותר חם, ואפילו הרבה יותר חם. למעשה, לפני אלף שנה בלבד, הגיעו הוויקינגים לאי הקוטבי גרינלנד ופגשו שם אקלים כה חמים עד שכנראה יכלו אפילו לגדל גפנים בחופים. הוויקינגים כה התרשמו מהצמחייה הירוקה שעיטרה את האי, עד שהם כינו את האי בשם "גרין-לנד" (כלומר, ארץ ירוקה) – שם ששרד עד ימינו. כיום האי גרינלנד הוא אי קוטבי, המכוסה ברובו בקרחונים עבים.
אז מה בדיוק קורה, האם עולמנו אכן במגמת התחממות? האם תחושותינו הסובייקטיביות מהימנות? האם ההתחממות המדוברת הינה עקב פעילות האדם? האם התחממות בת 1-2 מעלות בלבד עשויה להשפיע על החברה האנושית? האם התחממות קטנה זו אמורה להדאיג אותנו? מדוע למרות כל המאמצים והמשאבים הרבים המושקעים בכך, איננו יכולים לחזות בדייקנות את מזג האוויר הצפוי בעוד חודש?
מסתמן והולך כי האקלים העולמי הינו מערכת מורכבת ביותר, המצויה בשיווי משקל עדין. טלטלה קלה עשויה להוציאה משיווי משקלה ולגרום לשינויים גלובאליים ניכרים; עוד מסתמן כי החברה האנושית עשויה להיות רגישה מאוד אפילו לשינויי אקלים מזעריים עקב השפעותיהם הניכרות על דפוסי מזג אוויר, יבולי המזון בעולם, זמינות מקורות מים, תפוצת מזיקים ומחלות, התובלה הימית ועוד. בעקבות תובנות אלה נחתמו הסכמים עולמיים שונים בעשורים השונים בניסיון לנקוט צעדים למיתון ההתחממות ותופעותיה.
ד"ר אריאל פרוינדליך, מרצה לקלימטולוגיה בחוג למדעי הטבע במכללה האקדמית אחוה. עוסק בתחומים: קלימטולוגיה כללית, שינויי אקלים, ההתחממות הגלובאלי