המעבדה לחקר אובדן ושכול בחברה רב תרבותית

על המעבדה

אובדן ושכול מעוררים באופן טבעי רגשות עזים ומצוקה, אך עשויים גם לייצר צמיחה וחוסן נפשי. מצבי אובדן ודחק הן חוויות אוניברסאליות אך אופן ההתמודדות עימן אינדיבידואליות, ומתקיימות בזיקה להקשר הסוציו-תרבותי של הפרט.
בהמשך לכך, במעבדה נחקרים ההיבטים התיאורטיים והקליניים של ההתמודדות עם אובדן, דחק וחוסן נפשי במבט רב תרבותי, תוך התייחסות למגוון הסוציו-דמוגרפי של החברה הישראלית, ובהסתכלות רב מערכתית.
המעבדה עושה שימוש בשיטות מחקר איכותניות (Qualitative methods), מתוך רצון לתת מקום לנקודת המבט ולחוויה של האינדיבידואל, במרחב החברתי-תרבותי בו הוא פועל. במקביל, נעשה שימוש גם במתודולוגיית מחקר משולבות (Mixed methods).
נושאי המחקר כוללים הן אובדן במובנו הקלאסי (כגון: אובדן הורה, אובדן ילד, אחים שכולים, לידה שקטה, ועוד), והן מצבי לחץ ואובדן במובנם הסימבולי - אובדן איבר או תפקוד במצבי פציעה או מחלה, אובדנים על רקע שיקום ילדים עם הפרעות נוירו-התפתחותיות, אובדן בית או קהילה במצבי משבר וחרום ועוד - אלה מכונים בספרות "Non-Death Loss". במקביל, חלק מהמחקרים עוסקים אף בשימוש בכלים טכנולוגיים בטיפול ובהוראת תחומים אלה.
הידע האמפירי והקליני המצטבר במסגרת המעבדה עשוי לתרום לאנשי טיפול וחינוך בנתינת מענה מיטבי למתמודדים עם אתגרי החיים הכרוכים בחוויות של אובדן ודחק, תוך התאמה להקשר התרבותי והדתי.
מטרה נוספת היא קידום מודעות לאחריות החברתית לתמיכה מיטבית במתמודדים, באשר הם.

ראשת המעבדה ד"ר ריבי פריי-לנדאו

ד"ר ריבי פריי לנדאו היא פסיכולוגית שיקומית מומחית, מרצה בכירה וממייסדי התוכנית לפסיכולוגיה שיקומית בפקולטה לפסיכולוגיה. למדה במסלול ישיר לדוקטורט כמלגאית נשיא באוניברסיטת בר אילן, ופוסט-דוקטורט במכון מופ"ת. התמחתה בשיקום ילדים בביה"ח שיבא, ועבדה במרפאות הנוירולוגיות במבוגרים ובמחלקת שיקום אורתופדי. היא זכתה בגראנטים של המדען הראשי וה-IFT, וחברה בארגונים בינלאומיים בתחום אובדן ושכול - בארה"ב (ADEC) ובאירופה (ASDS), וכן בפורום הישראלי לאובדן (חברה בוועדה המדעית של הכנס). מרצה בכנסים בינלאומיים, כולל הרצאת TEDx על התמיכה בילדים שכולים במערכת החינוך.
לריבי קשרי קהילה עם עמותת 'חמניות' התומכת ביתומים; עם עמותת אלו"ט; ומגויסת לפרויקט 'ממשיכים בחיים', המכשיר מלווים לפצועי צה"ל. במקביל, יצרה שת"פ בינלאומי עם פרופ' דייוויד שונפלד מ-National Center for School Crisis & Bereavement, Children’s Hospital, USA. ומשלבת פסיכולוגיה וחנ"מ בהוראה, במחקר ובעבודתה הקלינית.
מלמדת על אובדן ושכול, שיקום במצבי מוגבלות ושיטות מחקר איכותניות. משלבת בהוראה ובמחקר את הדיגיטציה והסימולציה ופיתחה לומדה להכשרת צוותים לתמיכה בילדים שכולים.

ממחקרי המעבדה

שת"פ עם עמותת חמניות, היחידה בישראל המטפלת בילדים יתומים
שת"פ עם מיזם 'בובות געגוע' - מחקר על האפקט של שימוש בבובות געגוע לעיבוד האבל
שותפות עם ד"ר רונית שוסל, אלו"ט ישראל, בנושא תמיכה בילדים עם אוטיזם במצבי אובדן